Akreditasyon; ürün ve hizmetlere ait belgelerin, muayane raporlarının ve ölçüm cihazlarının doğrunabilirliğini sağlayan kalibrasyon belgelerinin, personel belgelerinin, yönetim sistemi belgelerinin uygulanabilirliğini, geçerliliğini ve güvenilirliğini kanıtlamak için yapılan denetlemelerdir. Yetkili kuruluşların veya belirli işleri yapan kuruluş ya da kişilerin yeterliliğine dair resmi tanınırlık olarak da basitleştirilebilir. Türkiye’de akreditasyon belgesi sağlayan ve akreditasyon çalışmaları gerçekleştiren tek yetkili kurum TÜRKAK (Türkiye Akreditasyon Kurumu) olarak bilinmektedir. Ayrıca TÜRKAK, Avrupa Akreditasyon Birliği ile de karşılıklı tanınma anlaşması yapmıştır. Yani, akreditasyon belgesine sahip bir laboratuvar veya kalibrasyon hizmetleri sağlayan kuruluşlar uluslararası bir güven arz ederler. TÜRKAK üzerinden akreditasyon sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Küresel kabul konusunda yine IAF (Uluslararası Akreditasyon Kuruluşları) ve ayrıca ILAC (Uluslararası Laboratuvar Akreditasyonu Birliği) gibi uluslararası ve bölgesel örgütler bulunmaktadır.
Akreditasyon belgesi almak, zorunlu bir uygulama değildir ancak müşterilere güvenilirlik sağlamak ve daha kaliteli hizmetler ortaya koymak için avantajlı bir denetleme sistemidir. Teknik yeterliliğinizin olduğunu ifade eder. Gönüllülük esasına dayanan bu uygulama, itibar kazanmanın bir diğer yoludur. Gönüllü bir uygulama olsa da, müşteri memnuniyeti ve piyasa şartları akredite olmayı şart hale getirmektedir. Kalibrasyon hizmetleri alacağınız firmaların akreditasyon sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz. Firmaya ait belgeleri inceleyebilirsiniz. Firmanın akreditasyon belgesi varsa işinde güvenilir olduğunun kanıtıdır.
Akreditasyon belgeleri için ayrıca belirli bir geçerlilik süresi bulunmaktadır. TSE, TSEK, İYB ve HYB gibi belgeler, 1 yıl geçerliliğe sahiptir. Her yıl gerçekleştirilen vize işlemleri bulunmaktadır.
Akredite laboratuvarlar ayrıca, ülkeler arasında mal ticaretinin gereksiz deneylerle ve analiz tekrarlarıyla yavaşlatılmasını da engellemektedir. Ek deney ve analiz masrafları da ortadan kalmaktadır. Akredite edilen laboratuvarlar, akreditasyon logosu ve markası kullanabilirler. Belirli bir sözleşme karşılığında bu gerçekleştirilmektedir. Bu logolar veya markalar, laboratuvarların deney, ölçüm veya analiz raporların / sertifikaların üzerlerinde yer almaktadır.
Akredite olmaya, şeffaf olmanın bir diğer yolu da denilebilir. CE, TSE, ISO ve birçok yetki belgesinin güvenilirliği için akreditasyon işlemi ve belgesi bir kalibrasyon firması için önem arz etmektedir. Ticari kayıpları azaltıcı rolüyle, modern ekonomide önemli bir yer tutmaktadır.