Kalibrasyon Neden Gereklidir?

Kalibrasyon Neden Gereklidir?


Kalibrasyon nedir? Kalibrasyon, doğruluğu bilinen bir ölçüm standardının veya sisteminin (belirlenmiş koşullar altında) kullanılması yoluyla, diğer test ve ölçüm aletlerinin doğruluğunun ölçülmesi, sapmalara yönelik belirlemeler ve doküman haline getirmek amacıyla kullanılan ölçümler dizisi olarak bilinmektedir. 

Terazi kalibrasyonları, boyut kalibrasyonları, basınç kalibrasyonları, hacimsel kalibrasyonlar, frekans ölçümleri, sıcaklık kalibrasyonları, fiziksel kimya kalibrasyonları gibi geniş bir alanda hizmet gösteren firmalar da, kalibrasyon bilincini oluşturmaktadır. Kalite bâzlı çalışmalar için kalibrasyon önemli bir yer tutmaktadır. Kalibrasyonun gerekliliğini ifade etmek için şu maddeler öne çıkarılabilir:

-Özellikle üretim firmalarının faaliyet alanlarında boy gösteren kalibrasyon işlemi, doğru ve kesin teşhisler koymanızı sağlamaktadır. 

-Kalibrasyon nedir? sorusundan sonra kalibrasyon neden gereklidir sorusuna cevap olacak ikinci maddeyse, AR-GE çalışmalarının güvenle sürdürülebilir olmasıdır. 

-Kalite Yönetim Sistemleri’nin bir parçası haline gelmiş olan kalibrasyon, ayrıca müşterilerin ölçme güvenilirliğinde de yer tutmaktadır.
 
-Geleceğin teknolojisini yakalamak ve bunu en iyi şekilde kullanmak için gereklidir.

-Haksız kazanç veya haksız menfaat gibi durumların ortadan kaldırılmasını sağlar.

-Sağlığınız için ve tedavi imkânlarınız için doğru teşhisin konulmasında önem arz eder.

-Ürün maliyetlerinin azaltılmasına imkân sağlar.
 
-Üretilen ürünlerin kalitesindeki artışla beraber, uluslararası pazarlarda da saygınlık kazanmanızı sağlar. 

-Üretim esnasında oluşabilecek zararların önlenmesinde ve zararlı geri dönüşlerin engellenmesinde faydalıdır.

-Müşteri memnuniyetini yükseltmek için de kalibrasyon laboratuvarı çalışmalarından faydalanmak önemlidir.

-Firmaların ve ülke kalibrasyon sisteminin geliştirilmesi sağlanmaktadır.

Ölçme belirsizliklerini ortadan kaldırmak ve en aza indirmek için, ulusal ve uluslarası SI birimlerine bağlı bir izlenebilirlik sağlamak için gereklidir. Ayrıca sağlıklı üretimlerin ve hizmetlerin ortaya konulması için de kalibrasyondan faydalanılmalıdır.




kalibrasyon  kalibrasyon laboratuvarı  kalibrasyon nedir  kalibrasyon ne işe yarar  akredite kalibrasyon laboratuvarı